Keedutaigen

Vaevlesin pikalt ja raiskasin palju närvi. Keedutaigen oli minu jaoks ületamatu katsumus. Mingil hetkel avastasin vanast Ida Savi kokaraamatust selle retsepti. Jagan teie kõigiga, sest see on tegelikult nii lihtne ja mitmeti kasutatav ja lõpuks meeletult maitsev. Retsept on originaalis pärit Ida Savi retseptiraamatust “Saiad, pirukad, koogid”,  lk 115.

Keedutaigna koostisained on vesi või piim, või või margariin, kõrgema sordi nisujahu, sool ja munad.

Vastavalt küpsetise liigile maitsestatakse taignat vähese suhkru ja riivitud sidrunikoorega või punase pipra ja riivitud juustuga.

keedutaigen
Sidrunisüdamed keedutaignast

Keedutaigna põhiretsept

  •  1,5 klaasi vett (tänapäevases mõõdus 300g)
  • 75-100g võid või margariini
  • 1/2 tl soola
  • 180g (1,5 klaasi) jahu
  • 4-5 muna (mina kasutan 4 M-suurus muna)

Keedutaignat valmistatakse ühe põhivalmistusviisi järgi. Vesi lastakse väiksemas keedunõus koos rasvaine ja soolaga keema tõusta. Keedunõu tõstetakse tulelt, jahu valatakse korraga kuuma vedelikku ja segatakse tugevasti. Nõu pannakse uuesti tulele või kuumale plaadile ja kuumutatakse segades, kuni taigen keedunõu küljest lahti lööb ja taignatombu moodustab. Taignat lastakse pisut jahtuda, siis lisatakse üks muna ja klopitakse hoolikalt segamini. Seejärel lisatakse ükshaaval ülejäänud munad ja riivitud sidrunikoor või punane pipar ja riivitud juust. Iga muna lisamise järel klopitakse taigen siledaks. Valmis taigen peab olema ühtlane, sile ja paraja paksusega, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valgu. Kui munad on suured, võetakse neid ühe võrra vähem.

Taignat küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Seejuures pritsitakse taigen läbi koogipritsi või pärgamendipaberist torbiku või pannakse kahe lusikaga soovitud suurusega pätsid, rõngad või muukujulised küpsetised võitud plaadile. Küpsetusplaat pannakse keskmise kuumusega praeahju (210-220°C) alumisele siinile ja lastakse 10-15 minutit küpseda, siis vähendatakse kuumust umbes 200°C-ni ja küpsetatakse veel 10-15 minutit. Küpsetamise lõpupoole lülitatakse kuumus välja. Seejärel avatakse ahjuuks ja lastakse küpsetisi enne ahjust väljavõtmist pisut jahtuda.

Õnnestunud keedutaignaküpsetised on seest tühjad ja ei lange kokku. Kokkulangenud küpsetised pannakse natukeseks ajaks ahju tagasi, kus nad uuesti kerkivad.

Täidetakse kas magusate või soolaste täidistega.

Jaga retsepti ka teistega!